PQQ: Alles wat je moet weten over deze supplement

De kans is groot dat je misschien wel nog nooit hebt gehoord van PQQ. Op deze website doen wij onze best om zoveel mogelijk beschrijvingen te geven van verschillende vitaminen, supplementen en superfoods. En dus ook van de wat onbekendere capsules, supplementen zoals PQQ, die vooral verkrijgbaar zijn in het buitenland via online webwinkels en niet zo zeer heel gemakkelijk in Nederland te verkrijgen zijn.

PQQ is eigenlijk een molecuul dat organisch is. In 1979, nog niet zo heel lang geleden dus, is het ontdekt door een Amerikaanse onderzoeker. In Nederland wordt het nog niet heel veel gekocht en verkocht, omdat het dus ook vrij nieuw is als voedingssupplement.

Vroeger dacht men dat het menselijke lichaam geen PPQ kon aanmaken, waardoor er andere supplementen voor werden onderzocht. Dit bleek toch anders te liggen dan de onderzoekers in het eerste geval dachten.

Gezond en goed voor lichaam

PQQ is dus zeker in Nederland niet officieel een vitamine, maar toch zijn er wel verschillende, gemeenschappelijke eigenschappen, waardoor PQQ zeker in verschillende voedingsmiddelen en producten te vinden zijn die we dagelijks eten, zoals peterselie, groene thee en spinazie.

Zelfs moedermelk bevat vrij hoge concentraties van PQQ. Maar het zou dus goed en gezond zijn voor je lichaam, maar waarom precies?

PQQ is een antioxidant dat zeer krachtig is. Het heeft een werking die wel vijfduizend keer krachtiger is dan bijvoorbeeld vitamine C. Ondanks dat PQQ niet als officieel vitamine geldt, kan het op die manier dus wel door voor vitamine.

Voor de rest worden kernreceptoren geactiveerd door PQQ en dit kan weer in verband worden gebracht met mitochondriën die betrokken zijn bij de aanmaak en het functioneren hiervan. Er is overigens ook een recent ontdekte hormoon met de naam irisine, ook PQQ stimuleert de aanmaak van deze hormoon.

Verschillende effecten en systemen
Maar gelukkig zorgt PQQ nog voor andere mechanismen en effecten. Het heeft een specifieke werking die tot uiting komt in het effect op het functioneren van het zenuwstelsel, maar ook het functioneren van het hart, de hersenen en andere systemen binnen het lichaam plus structuren en functies.

In Nederland is PQQ dus moeilijker te verkrijgen, maar gelukkig zijn er op het internet in het buitenland een hoop winkels te vinden waarbij je PQQ kunt bestellen en kunt verkrijgen. Mocht je nog vragen hebben over PQQ. Dan kun je altijd contact met ons opnemen – eventueel via ons contactformulier – en dan kunnen wij altijd kijken wat we voor je kunnen doen.

      eHealthy
      Logo
      Enable registration in settings - general